Deze zondagochtend openen Mirjam en Aafke het nieuwe dossier onderwijs. In deze uitzending spreken zij over moreel gedrag en zelfwaardering bij kinderen.

Dorinde Jansma doet onderzoek naar moreel gedrag bij kinderen. Door hen prenten voor te leggen van verschillende situaties, testte zij of de kinderen vaker voor zichzelf of vaker voor een ander te kiezen. Zonder een oordeel te geven over wat goed of fout is, relateert ze de uitkomst hiervan aan pestgedrag van de kinderen. Aan de hand van een voorbeeld (‘Stel dat Eddie mijn koptelefoon nu afpakte’) legt zij de vier fases van moreel gedrag bloot én vertelt hoe wij in de praktijk hier kinderen mee kunnen helpen.

Eddie Brummelman onderzoekt narcisme bij kinderen. Je kunt kinderen (en volwassenen trouwens ook) niet zomaar vragen ‘ben je narcistisch?’. Eddie vertelt hoe je narcisme en zelfwaardering kunt meten bij kinderen. Een hoge zelfwaardering is goed voor de ontwikkeling van kinderen. De invloed van ouders is hierbij natuurlijk heel belangrijk, Eddie deed ook onderzoek naar de manier waarop ouders complimenten geven, en het verschil tussen gewone complimenten (‘Wat een mooie tekening’) of opgeblazen complimenten (‘Wat heb je dat fantástisch getekend’).

Bart van Heerikhuizen las een mooie column voor over zijn eigen ervaring in het onderwijs en de Science Sisters legden ons in één minuut wat het blauwe-bruine ogen experiment precies inhield.

Presentatie: Mirjam & Aafke
Gasten: Eddie Brummelman & Dorinde Jansma
Columnist: Bart van Heerikhuizen
Science Sisters: Nina & Jessie van Hattum